2017. június 10., szombat

V. E. Schwab - Egy ​sötétebb mágia

V. E. Schwab
Egy sötétebb mágia

Fülszöveg
A mágikus apokalipszis után több részre hasad az univerzum. Kell herceg egy különös utazó, egy antari, aki képes eljutni az egymástól elzárt világokba: Szürke, Vörös és Fehér Londonba. Ezek a városok akkor sem különbözhetnének jobban, ha más-más földrészen lennének, de igazából nem földrajzi távolság van köztük, hanem dimenzióbeli.
A trilógia első kötetében Kell herceg Vörös London vidám színekkel teli utcáit gyakran elhagyja Szürke London bűnözés fertőzte sikátoraiért és Fehér London hideg sivárságáért. Mágikus képességét sokan irigylik, miközben üzeneteket szállít a világok között. Egyik útja során veszélyes kalandba bonyolódik, és egy sötét mágia fenyegetésével kell megküzdenie. A pusztító erő abból a Fekete Londonból származik, melyet védekezésképp elzártak a mindörökre az emberi létezés terei elől. Kell nem menekülhet a gonosz hatalmától, de szerencsére társa akad a küzdelemben: a Szürke Londonból származó fiatal tolvaj lány, Lina.

Véleményem

Engedjétek meg, hogy ezennel az Egy sötétebb mágia című könyvvel megnyissam a Könyvek viadala nevezetű projektünket, amit már hónapok óta dédelgetünk. Így van, a viadal egyik 2017-es jelöltje V. E. Schwab remekműve, ami idei megjelenése ellenére már most nagy népszerűségnek örvend hazánkban. Kíváncsi molyként a mi figyelmünket is hamar felkeltette ez a könyv, részben absztrakt borítóképe, részben pedig a rengeteg „kívánságlistára tette” bejegyzés miatt, amik hangya módjára lepték el a moly.hu közösségi oldalt. Hogyan mehettünk volna el egy ilyen népszerű kötet mellett, nem igaz? A Könyvek viadala keretein belül szeretnénk tehát versenybe küldeni ezt az ígéretes regényt két másik hasonlóan ígéretes kötettel egyetemben. Lássuk, milyen értékelést kapott tőlem V. E. Schwab története…


Az Egy sötétebb mágia fő helyszíne „London”, de nem ám a mai klasszikus értelmében vett város, hanem egy olyan tér, ami többé kevésbé megegyezik négy különböző dimenzió térképén is. Kell olvasatában ezeknek az elnevezése: Fekete London, Szürke London, Vörös London, Fehér London. Egy olyan város, ahol az uralkodók trónolnak, és ami központi szerepet játszik az adott dimenzió államában. Főszereplőnk, Kell különlegesnek számít, mert ereiben antari vér csörgedezik, aminek köszönhetően sok más mágikus tevékenység mellett átjárókat tud nyitni a különböző Londonok közt. Kell az információszállítás feladatát látja el különleges képességei végett, így az ő szemszögéből betekintést nyerhetünk a különböző városokba, ahol merőben más körülmények és politikai nézetek uralkodnak. Kell az egyik rutin utazása alkalmával olyan csapdába sétál, ami olyan váratlanul csap le rá, hogy csupán egy mágiátlan lány segítségével képes boldogulni a rá vadászó farkasok között. Ennyit, és ne többet a történetről!

Schwab kisasszony felépített világa komplex, ám mégis könnyen követhető és logikus felépítésű. A regény atmoszférája végig mágikus, rejtélyes és egyben kegyetlen – a szó szoros értelmében. Kedves olvasó, ki kezébe vette eme könyvet, egy figyelmeztetést engedj meg: KÉRLEK, KÉSZÜLJ FEL egy kegyetlen gyilkosságokkal átszőtt cselekményre, mert csak ez jellemzi igazán V. E. Schwab fantáziavilágát. Az Írónő nem fukarkodik a kemény jelenetekkel, így a végeredmény távol áll a megszokott leányregényektől – hála az égnek, ez kellett már végre nekem! Bár a történet kezdetén komótosan haladunk Kell cipőjében a nyugisabb jeleneteknek köszönhetően, a szövevényes cselekményben előre haladva egyre érdekfeszítőbbé válik a storyline. Titok és hullamerevség várja az olvasót minden sarkon. Bár a tempó végig közepesen lassú, ez egyáltalán nem jelentkezett zavaró tényezőként a történet olvasása közben.


A regény főszereplője Kell, akinek a karaktere megfontolt és egyben végtelenül önálló. A férfi a biztonságot helyezi előtérbe, és ezért képes áldozatokat hozni, akár hősies halált halni a béke érdekében. Ezzel szemben Szelina kalandvágyó és harcias, aki úgy érzi semmi vesztenivalója nincsen a Szürke Londonban felépített életében. Szelina, a tolvaj egy értékes kő elcsenése után kerül közelebbi kapcsolatba az antarival, aki minden áron vissza szeretné szerezni tőle a mágikus követ. Főszereplőink kapcsolata eleinte kissé viharos, párbeszédeik pimaszak. A kémia már a kezdetektől megvan köztük, és kellő dinamikát biztosít egészen a történet végéig. A két fiatal közösen vág bele a kalandokkal és pengékkel kikövezett útba, ahol közösen képesek venni az akadályokat a képességeikkel kiegészítve egymást. Én semmi kifogásolnivalót nem találtam bennük, úgy szerettem Kell-t és Szelinát, ahogyan meg lett teremtve.

A könyv borítója bár eleinte kissé megfejthetetlen és olyan, mintha egy elszabadult matematika-fizika szakos tanár szerkesztette volna, a történetet megismerve értelmet nyer. Én kimondottan szeretem, amikor a regény borítója valamilyen szimbolikával reflektál a történetre, ezért nálam ez a borítókép telitalálat, viszont nem tartom kellően figyelemfelkeltőnek, ami nagy kár egy ilyen izgalmas fantasy esetében.

Összességében a történet egy igencsak egyedi fantasy képét adta, tehát egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam az Egy sötétebb mágiát, sőt! Úgy érzem, egy újabb kedvenccel gazdagodtam V. E. Schwab által. Ez a regény egyerre szórakoztatott, játszott a pulzusommal és addikciót alakított ki nálam. Kell és Szelina kalandjai (szerencsére) még közel sem értek véget itt, ezért már tűkön ülve várom, hogy folytathassam a trilógiát és a kezemben foghassam a második kötetet. Köszönöm szépen a kiadónak a kedvességét, hatalmas élménnyel gazdagodtam!



Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése