2017. július 8., szombat

Sebastien de Castell - Az áruló pengéje

Sebastien de Castell
Az áruló pengéje



Fülszöveg
A ​király halott. A rendet feloszlatták. Az ország szétesőben. A munkaadónkat pedig megölték… De esküszöm, nem mi voltunk!
Tristia királya halott. Egykor az országot törvénytudó elit harcosok, az uralkodó Öregkabátosai járták, hogy fenntartsák a rendet, amíg szélnek nem eresztették őket. Falcio Val Mond és két vándorbíró társa, Kest és Brasti ezekben a zűrzavaros időkben testőrként biztosítanak kíséretet egy nemes úr számára, aki viszont nem hajlandó kifizetni őket. Már csak akkor lehetne rosszabb a helyzet, ha megbízójuk holtan feküdne a padlón, miközben a tettes a gyanút rájuk terelő bizonyítékokat helyezne el a gyilkosság helyszínén. De… várjunk csak! Hiszen pontosan ez is történik!
Eközben a világ legromlottabb városában összeesküvést szőnek a trón megszerzéséért. A gondosan megtervezett gyilkosságsorozatot egy árván maradt kislány halála zárná le, romba döntve mindent, amiért a három jóbarát korábban küzdött. Ám ahhoz, hogy betartsák Paelis királynak tett végső ígéretüket, és utolsó küldetésükként leleplezzék a cselszövést és megmentsék a lány életét, újra egyesíteniük kell az Öregkabátosokat. Ebben a harcban kizárólag legendás kabátjukra és kardjukra támaszkodhatnak: a nemesek zsarnokká, a lovagok haramiákká lettek, ők pedig egyedül az árulók pengéjében bízhatnak.
Sebastian de Castell Gemmell-díjra jelölt debütálásával indul az utóbbi évek egyik legsikeresebb és legnagyobb tetszést arató epikus fantasysorozata.


Véleményem

Sziasztok, kedves viadalozók! A mai nap végre fény derül a Fantasy könyvek viadalának utolsó versenyző regényének címére és írójára. A bloggerinákkal igyekeztünk olyan regényeket összeválogatni, amik a fantasy műfajának különböző alfajaiba sorolhatóak, így az ifjúsági jegyeket viselő A papírmágus és az urban fantasy családba tartozó Egy sötétebb mágia után utolsóként egy heroikus fantasy-ra esett a választásunk, ami nem más, mint Sebastien de Castell Az ​áruló pengéje című története. Hadd ragadjam meg már az elején az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a Fumax kiadónak, akik recenziós példányukkal támogatták a projektet!

Eleinte Castell úr művét éreztem a legtávolabb magamtól műfaját tekintve, de szerencsére hamar bebizonyosodott, hogy egy alapvetően férfiasabb fantasy kötet is képes lekötni egy női olvasót. Castell világának három főszereplője Falcio, Kest és Brasti, akik vállvetve küzdenek legyilkolt királyuk becsületéért és utolsó küldetésükért öregkabátosként, amit megkeseredett hírnevük és ellenségeik jócskán megnehezít. A három férfi karaktere jól harmonizál: kapunk egy nyugodt és kimért Kest-et, egy bohém és humoros Brastit és egy igazi vezért Falcio képében, akinek szemszögéből végigkövethetjük az eseményeket. A három barát nem csupán a harctéren működik együtt, de személyiségük is remekül kiegészíti egymást, ezért is bántam annyira, hogy a trió csupán a történet felében harcol együtt. Falcio leválásával és ezzel együtt Brasti és Kest elvesztésével engem kevésbé szórakoztatott a történet. Mindig is fontosnak tartottam a szereplőket és a párbeszédeket, ezért nálam ez egy fontos pont, amit egy kicsit még mindig fájlalok. Persze a két férfi elvesztését kárpótolhatták volna a történetbe lépő új szereplők, viszont nem tették.

Saját szerkesztés

Az áruló pengéje végig fenntartja az olvasó érdeklődését, Sebastien de Castell látszólag az eseményekre helyezte a legnagyobb hangsúlyt, igyekezett egy fordulatos és izgalmakkal teli cselekményt alkotni, ami úgy gondolom, maradéktalanul sikerült is neki (kisebb hibákkal). Nem untatott a történet annak ellenére, hogy voltak eseménytelenebb részek is, amik kevésbé építettek a cselekmény vonalán. Castell főszereplőinek kalandjai középkori díszletben zajlanak, ahol mindennapos a kardforgatás és a jobbágyok sanyargatása. A király halálával a birtokokat uraló hercegek teljhatalommal rendelkeznek a földjükön dolgozó emberek felett, ami az öregkabátosok igazságérzetét erősen sérti, ezért igyekeznek fegyverekkel megvédeni a szegényeket. Ekképpen főszereplőink a szegények hőseiként és az igazság bajnokaiként funkcionálnak Az áruló pengéje univerzumában.

Sebastien de Castell regényében két dolog okozott csalódást. Ahogyan említettem, három főszereplőnk személyisége engem megnyert, ám a többi karakter már kidolgozatlanabbnak tűnt. Erre jó példa a történet „fő gonosza”, a velejéig romlott nőszemély, aki negatív tulajdonságain kívül más személyiségjegyekkel nem rendelkezik. Második problémám a regény cselekményével volt, ami mindvégig céltalan maradt. Az események tempósan követték egymást, de ezeket nem főszereplőink kezdeményezték, legtöbb dolog csupán megtörtént velük, a véletlen műve volt. Túlsúlyba kerültek a váratlan, szerencsés események, ami engem személy szerint kicsit zavart. Persze a hibák betudhatóak annak, hogy Az áruló pengéje az író első regénye. Ennek fényében úgy gondolom, még így is fantasztikus teljesítményként számíthatjuk be ezt a könyvet. Gratulációmat küldöm Sebastien de Castell-nek!


A könyv borítója szépen harmonizál a történettel, a köpeny kidolgozottsága és a vérre való utalás mind olyan jegyek, amik szerintem szépen sejtetik, mi is várható ettől a történettől. A borítókép tehát jó választás volt, én egy kicsit hiányolom belőle a színeket, vagy valamilyen plusz elemet, de ez igazán apró észrevétel. Örülök, hogy a kiadó megmaradt az eredeti borítónál és reménykedem, hogy a trilógia további részeit is eredetiben szeretnék megjelentetni, mert nagyon izgalmas borítóterveket kapott ez a három könyv.

Összességében ez a könyv a hibák ellenére igenis egyben volt. Kaptunk párviadalokat, kegyetlenséget, gyilkosságokat, katonákat, hercegeket és hercegnőket, egy érzékeny Falcio-t, akinek a múltjába is betekintést nyerhettünk a jelen eseményeivel párhuzamosan. Ez a regény bár szerintem elsősorban fiúknak íródott, nyitottabb lányok is nyugodtan a kezükbe vehetik, mert a szórakozás garantált. Sebastien de Castell olyan univerzumot épített, amibe szívesen térnék vissza én is, hogy az Öregkabátosok oldalán harcoljak és igazságot szolgáltassak az elnyomottak mellett. Szép első regény kerekedett a három barát történetéből, Sebastien. Gratulálok! 



Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése