2018. május 12., szombat

Olvasd kedvenced kedvencét - Lana Millan #17

Sziasztok, kedves Olvasók

Sajnos már rég nem érkeztünk új számmal az Olvasd kedvenced kedvencét rovat keretein belül. Itt az ideje, hogy megtörjük a csendet, és új írók top ötös listáját hozzuk el nektek. Nektek is hiányzott a rovat? Már nekem is! Hagyjuk is a mentegetőzést, vágjunk bele eheti számunkba: mai vendégünk nem más, mint Lana Millan, az Athenaeum kiadó üdvöskéje. Az írónő második kötete jelent meg idén, Raziel címen. Érdekesség a könyvvel kapcsolatban, hogy a kötet megjegyzésekkel teletűzdelt változatát megkaparinthatták azok, akik a BubbleBook doboz előrendelői - mint pl. én. 😜 Lássuk hát Lana top 5 kedvenc olvasmányát!

Köszönjük Lana, hogy elvállaltad a felkérést! 



Lana Millan
top 5 könyves listája
...................................................


Cheryl Strayed - A vadon
Erre a könyvre a Razielhez végzett kutatómunka során bukkantam. Leginkább a vidék szépsége miatt érdekelt, végül mégis Cheryl története, küzdelme fogott meg igazán. Egy kicsit néha mind szétesünk, széthullunk, Cheryl nagyon. Elveszíti az édesanyját, a családját, majd néhány rossz döntésnek köszönhetően a férjét.  Egy útikönyvet megpillantva jut arra, hogy felszámol mindent, és belevág élete legnagyobb kalandjába, egy közel 1800 kilométeres gyalogtúrára a Mojave sivatagtól egészen a Colorado folyó hídjáig. Ez az a regény, amelynek hatására a Pacific Crest Trail felkerült a bakancslistámra. 

„Éreztem, hogy legbelül szétesem, szétszóródom, akár a szélben az elhervadt virágszirmok. Ha csak megmozdultam, újabb szirom hullott le.”

Daniel Keyes - Virágot Algernonnak
Ez az a könyv, amit bárhol, bármikor szívesen olvasok, egyszerűen nem tudom megunni.  A főhős, Charlie Gordon egy nyolcéves értelmi színvonalával bír, és egy pékségben dolgozik amolyan mindenesként. Minden vágya, hogy okos legyen, mert akkor majd lesz sok barátja. Egy műtétnek köszönhetően az álma valóra válik, de az öröme nem tart sokáig, mert a megnövekedett intelligenciához rengeteg felismerés és magány társul.
„Az intelligencia az emberiség egyik legnagyobb adománya. De a tudásra való törekvés túlságosan is gyakran kiszorítja a szeretetre való törekvést.”

Robert Merle - Malevil
Malevil egy dél-franciaországi várkastély, amelynek pincéjében hét ember reked, miután atombombát dobnak a Földre. Az addigi világ megszűnik létezni, és ezen a maroknyi túlélőn múlik, milyen világot építenek maguknak helyette. Ezt a kötetet édesanyám nyomta a kezembe, emlékszem, a borító elnyűtt volt, a lapok megsárgultak, látszott, hogy sokat forgatták. Akkoriban más stílusú könyveket olvastam, ezért kissé kétkedve fogtam neki, de Merle stílusa, meseszövése azonnal beszippantott.
„Furcsa, mióta nincs pénz, egy csapásra megszűntek álszükségleteink.”

C. W. Gortner - Az utolsó királynő
Az utolsó királynő, Kasztíliai Johanna története az egyik legszebb történelmi regény, amit valaha a kezembe fogtam. Gortner képes arra, hogy egy történelmi személy, az utolsó spanyol királynő életét úgy tárja elénk, mintha mi magunk is abban a korban élnénk.  Gortner nem csak a karakterek felépítésében alapos, segítségével a korról, és a hatalmi harcokról is hiteles képet kapunk.
„Csak most ébredtem rá valójában, hogy milyen sokat kell bizonyítanom, és hogy milyen nehéz az a korona, amelyet egy napon örökölni fogok.”


Eve Curie - Marie Curie

Eddig egyszer fordult elő, hogy egy embernek, ráadásul nőnek, kétszer ítélték oda a legmagasabb tudományos elismerést, a Nobel-díjat. Marie Curie azonban nem csak emiatt volt különleges. Marie többször is megtapasztalja, mit jelent a nyomor, mégis elképesztő kitartással küzd a céljaiért.
„Talán nem is akadt még ünnepelt, akinek arckifejezése távolibb, tekintete magábafordulóbb lett volna. Felzúgó tapsviharban senki sem látszott még ennyire magányosnak.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése