2018. január 4., csütörtök

Sara Raasch - Jég mint tűz

Sara Raasch
Jég mint tűz

Fülszöveg
Három ​hónap telt el azóta, hogy Télország lakói felszabadultak, Tavaszföld királya, Angra pedig eltűnt. Minden nagyrészt Cordell segítségének volt köszönhető.
Meira királynő csak azt akarja, hogy a népe biztonságban legyen. Amikor eladósodásuk Cordell országa felé arra kényszeríti a télországiakat, hogy adósságukat ásványkincseik bányászatával egyenlítsék ki, nagy erejű és feltehetőleg veszélyes tárgy kerül elő a földből: Primoria elveszett mágiasztere. Amikor a világnak legutóbb ilyen varázslathoz volt hozzáférése, az nagy pusztulást hozott. Így amikor Cordell királya parancsot ad, hogy Meira és Theron induljon küldetésre, hogy felfedezzék a mágiaszter titkait, Meira azt tervezi, hogy szövetségesek toborzására használja az utazást. Célja, hogy a mágiaszter elzárva maradjon, és Télország biztonságban lehessen… akkor is, ha ez szakítást jelent Theronnal. De vajon sikerülhet ez úgy, hogy közben ne veszélyeztesse szeretett népét?
Mather csak szabad akar lenni. A télországiak által elszenvedett borzalmak még frissek és fájók Jannuari lakóinak életében. Olyannyira, hogy ettől Télország sebezhetővé válik Cordell agressziójával szemben. Amikor Meira elindul szövetségeseket keresni, Mather úgy dönt, a saját kezébe veszi Télország biztonságát. Vajon vissza tudja építeni lerombolt királyságát, és képes lesz megvédeni népét az új veszélyektől?
Ahogy egyre szorosabbra szövődik az árulás és a hatalom hálója, Theron a mágiáért harcol, Mather a szabadságért… Maira pedig rádöbben, hogy talán nemcsak Télországért, hanem az egész világért kell harcolnia.

Véleményem

Sziasztok, kedves Olvasók! Mit szólnátok, hogyha elkalauzolnálak titeket egy meseszerű fantasy világba, ahol Télország királynője, a gyönyörű Meira hazájáért harcolva igyekszik megmenteni birodalmát és békét teremteni a világban? Igen, valaki már sejtheti, miről lesz szó a mai értékelőnkben: íme, Sara Raasch – JÉG MINT TŰZ című könyve, a Hó mint hamu kezdőkötet folytatása. Az írónő az első részben engem teljesen lenyűgözött az általa teremtett világgal, szereplőivel és a fordulatokkal, amik teljesen váratlanul értek, szóval már nagyon vártam az Ice Like Fire alias Jég mint tűz-re. Szerencsére nem kellett sokat várnom a folytatásra, a Twister Media még idén megörvendeztetett minket a második résszel, köszönjük szépen!

Hogyha még emlékeztek, az előző rész a télországiak felszabadításával végződött. Meira Cordell segítségével diadalt aratott Angra, Tavaszföld királya felett, így sikerült megmentenie a munkatáborokban sínylődő honfitársait. Ezután a „Jég mint tűz” körülbelül ott veszi fel a fonalat, ahol a „Hó mint hamu” befejeződött. Főszereplőink visszatérnek Télországba, ahol a rég elhagyatott romok várják őket csupán. Meira Theron-nal az oldalán a Klaryn-hegység bányáit járja, hogy Noam, Cordell királya utasítására a Bűvösség-barlang nyomára találjanak, ahol az elveszett mágiaszter lakik. Csodához határos módon főszereplőinknek sikerül rátalálni a réges-régen elveszett bányára, ám a föld alatt húzódó ajtó kinyitása már nehezebb feladatnak bizonyul. Egy rejtélyes üzenet indíttatására Theron és Meira egy diplomáciai útra indul, célba veszik: Nyárföld, Yakim és Vetralli birodalmát, ahová feltehetően a barlang bejáratának kulcsait rejtették. Megkezdődik a kalandos utazás, ahol szereplőink új barátságokat kötnek, szövetségeseket szereznek és titkokat tárnak fel a Fényességes Feloldozás Rendjéről, a kulcsok elhelyezőiről.



A történet kimondottan kalandos és rejtélyes, hasonlított egy videojátékra, ahol a feladatunk egy hatalmas mágiát őrző ajtó kinyitása. Az ajtót nyitó kulcsok felleléséhez végig kell járnunk a térképet, információt kell gyűjtenünk és kutatnunk a rejtekhelyek után. Szereplőink útján három országgal ismerkedhetünk meg, amelyek társadalmi berendezkedése és gazdasága teljesen különböző. Őszintén imádtam, ahogyan Sara Raasch bemutatta ezeket az országokat. Egy percig sem hagyott unatkozni az írónő, mindig újabb és újabb részleteit tárta fel ezeknek a kultúráknak, amik engem személy szerint nagyon érdekeltek. Úgy éreztem, hogy az idő előrehaladtával egyre otthonosabban mozgok a könyv elejére nyomtatott térképen, a birodalmak nevei szépen, lassan megteltek színnel és élettel. Ez a körtúra bár kevésbé akciódús, annál érdekesebb – mint egy városnézés, ahol az ember minden utcakövet megcsodál, minden utcasarkon bekukucskál.

A Jég mint tűz a fantasy és a mese között lebeg. A regény bővelkedik mesei túlzásokban karakterek terén, ám akadnak árnyalt karakterek is a történetben. Némelyikük több reflektorfényt is megérdemelne, mint pl. Sir vagy Theron. A sztori szereplőgárdája ezúttal igen népes, nem mindig tudtam hova kötni a rengeteg nevet – tegyük hozzá, elég rossz tud lenni a névmemóriám, így én egy kicsit elvesztem a nevek között, de szerencsére ez nem okozott fennakadást olvasás közben. Sok új és fontos szereplő lépett be a képbe ebben a részben: Simon, Nyárföld tékozló királya; Ceridwen, a király húga, aki ellenzi bátyja politikáját és a rabszolgatartást; Giselle, a tudománykedvelő Yakim urolkodónője; Jesse, Ventralli királya és felesége: az uralkodói babérokra törő Raelyn. Sok-sok szereplő, más-más gondolkodással és politikai érdekekkel. Készülj fel, mert itt nem könnyű tartani a lépést. Olyan politikai rendszerben kell eligazodnunk, ami Meira-nak is nagy kihívást jelent a regény során. De ha őszinték szeretnénk lenni, mi szeretjük a kihívásokat.


A cselekmény első fele nyugodtabb, inkább a felfedezés köré épül, Sara végigvezet minket a térképen és bemutatja nekünk világa újabb darabjait. A túrázás után, amint szereplőink karavánja Ventralli-ba érkezik, kezdenek felbolydulni a dolgok és hamar felpörögnek az események. Az intrikák és titkok napvilágra kerülése olyan harci jelenetekbe torkollnak, amilyeneket az első részben láthattunk. Újra színre lép a harcos királynő, Meira, végre! A történet vége meghozza azt a nagy robbanást, aminek az előszelét már régóta éreztük és amit valljunk be, elvártunk tőle. Bár kimondottan élveztem a bámészkodást, a pergősebb jelenetek felüdölést jelentettek a regény végére. Mondanom sem kell, hogy Sara Raasch olyan jelenetekkel búcsúzott olvasóitól, azaz tőlem, ami képtelenné teszi, hogy nyugodt szívvel várjam a folytatást. Miért?

Összességében azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem csalódtam Sara Raasch tehetségében, olyan folytatással örvendeztetett meg minket, ami méltó elődjéhez. Ez a regény egyszerre volt érdekes, rejtélyes és kalandos. A második rész nyugodtabb hangvételű fantasy kötet lett, amiben Sara Raasch tovább építi képzeletbeli világát, miközben új titkokra derül fény. Az első rész után talán másra számítottam, de örülök, hogy az írónő ebbe az irányba kanyarította a folytatást és leírást adott képzeletbeli világáról. Már nagyon izgatott vagyok a harmadik részt illetően, ami reményem szerint már idén a polcomra kerülhet… Kérem, mondja valaki, hogy van erre esély! Szeretném megköszönni a Twister Media kiadónak a recenziós példányt és a töretlen fáradozásaikat, hogy ilyen klassz regényekkel lássanak el minket!

A regény megrendelhető a kiadó honlapján 20%-os kedvezménnyel:
Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése